Oczyszczanie pomaga ociepleniu
27 kwietnia 2012, 12:09Klimatolodzy z Harvard School of Engineering and Applied Sciences dowodzą, że pyły z zanieczyszczeń przemysłowych chroniły wschód USA przed ocieplaniem się klimatu
Nowe niebezpieczeństwo czyha na żółwie skórzaste
2 lipca 2012, 12:56Obecny wiek może być ostatnim stuleciem istnienia wschodniopacyficznej populacji żółwi skórzastych. Do zagrożeń czyhających na te olbrzymie zwierzęta dodano właśnie ocieplanie się klimatu, a konkretnie wyższą temperaturę na plażach, na których lęgną się młode.
Hodują nanokable na grafenie
11 września 2012, 08:11Grupa uczonych z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU) w Trondheim opatentowała i ma zamiar skomercjalizować technikę hodowania na grafenowym podłożu nanokabli z arsenku galu. Nowy materiał ma świetne właściwości optoelektroniczne, zapewnił profesor Helge Weman
126 nowych gatunków w basenie Mekongu
18 grudnia 2012, 13:07WWF podsumował wyniki badań prowadzonych w 2011 roku w dorzeczu Mekongu. Dowiadujemy się z niego, że odkryto 126 nieznanych wcześniej gatunków. Były wśród nich zarówno upiornie wyglądający nietoperz, żaba śpiewająca jak ptak czy pyton o krótkim ogonie.
Automatyczna rekonstrukcja lingwistyczna
13 lutego 2013, 10:47Dawne języki są skarbnicą informacji o ludzkiej kulturze i historii. Jednak ich odtwarzanie wymaga niejednokrotnie dziesięcioleci żmudnej wytężonej pracy. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stworzyli oprogramowanie komputerowe, które znakomicie przyspiesza prace nad rekonstrukcją przodków obecnych języków.
Bioinspirowane pęczniejące igły
19 kwietnia 2013, 12:55Jeffrey Karp z Harvardzkiej Szkoły Medycznej od lat zajmuje się ulepszaniem urządzeń medycznych. Ostatnio zainspirowały go pasożyty z przewodu pokarmowego ryb - kolcogłowy. Wiadomo, że po wniknięciu do organizmu gospodarza muszą się mocno trzymać, więc czemu by tego nie wykorzystać w ludzkiej praktyce klinicznej?
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
Walenie opalają się
3 września 2013, 08:58Badania próbek skóry płetwali błękitnych, finwali i kaszalotów wykazały, że walenie opalają się. Zmiana koloru skóru pełni u nich tę samą rolę, co u ludzi - ma chronić zwierzęta przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym
Kwantowa fotosynteza
9 stycznia 2014, 13:25Najnowszy numer Nature Communications informuje o zdobyciu pierwszego jednoznacznego teoretycznego dowodu na występowanie zjawisk kwantowych podczas fotosyntezy. Pismo donosi, że światłoczułe makromolekuły w komórkach roślinnych przenoszą energię za pomocą drgań, które nie są opisywane przez klasyczną fizykę
Szczurzy mózg pamięta bodźce działające w czasie znieczulenia ogólnego
20 marca 2014, 07:09Szczurzy mózg może pamiętać zapachy, z którymi zetknął się podczas znieczulenia ogólnego.